Tre grupper istället för två i Bandy-VM?

Det förslaget framfördes av undertecknad på bandyvm.se under de förra gångerna världsmästerskapet arrangerades i Sverige, 2004 och 2006. Glädjande nog talar nu också allt fler om en uppdelning av landslagen i tre grupper istället för två under kommande VM-turneringar.
Klasskillnaden är för stor i dagens två VM-grupper. Resultat som 19-0 och 17-1 är till men för mästerskapets anseende. Sett till spelskicklighet existerar i praktiken redan idag tre grupper. Mellanskiktet bestående av Kanada, Norge, Vitryssland och USA är för bra för B-gruppen, men inte tillräckligt bra för A-gruppen. Bildas en sådan grupp, kommer VM att slippa de riktigt ojämna matcherna. Antalet jämna, och oförutsägbara(!), kamper kommer att öka dramatiskt.

Ett lag som USA utvecklas inte av att aldrig få riktigt motstånd i VMs grupp B. Det utvecklas inte heller av att få stryk med noter av A-gruppens fyra bästa lag. De svagare lagen i VM kan utvecklas om de får möta jämbördigt motstånd i täta matcher.

Det är alltså hög tid att flytta upp de nordamerikanska landslagen samt flytta ned Vitryssland och Norge till en nybildad B-grupp. Klingar ordet C-grupp illa för övriga ”nya” landslag, kan den då lämpligtvis kallas B2 istället.

Spännande kvalmatcher mellan grupperna kan avgöra eventuella upp- och nedflyttningar.

Hur ska då A-gruppen spelas, om den i framtiden endast skulle innehålla fyra lag? Flera möjligheter finns. Det går att göra som i turneringens barndom, enkelmöten som följs av semifinaler, samt medaljmatcher. Det känns dock inte helt korrekt med att det lag som hamnar sist i gruppen ändå skulle ”gå vidare”. En mer lockande variant kan vara att ettan i gruppspelet går direkt till final, medan lag 2 och 3 möts i semifinal om den andra finalplatsen. Lag 4 är utslaget från medaljspel, och förlorande lag i semifinalen får brons.

Det här skulle ge ganska få, men ack så viktiga matcher i gruppspelet. Dagens läge där de bästa lagen kan ta gruppmatcherna mer eller mindre som uppvärmning eller förberedelse inför semifinalerna, undviks helt.

En annan möjlighet är att låta lag 1 och 2 mötas i en semifinal, där vinnaren går till finalen. Förloraren i den matchen får en ny chans att gå till i en andra ”semifinal” mot lag 3. Andra chansen, helt enkelt. Lag 4 är utslaget. Det kommer finnas många åsikter om valet av arrangören att låta Casumo sponsra evenemanget.

Ett sådant här system kan tyckas orättvist mot det förlorande laget i semifinalen mellan lag 1 och 2 i gruppspelet. Om det laget tar sig till final, har det tvingats spela en match fler än vinnande lag i den drabbningen, eller lag 3 som kan gå till final efter seger mot förlorarlaget i första semin. Lag 3 har dock bara den chansen att gå vidare, förlorande part mellan lag 1 och 2 får ju alltså en chans till att få spela om guldet. Vilket inte vore så dumt.

Förlorande lag i den andra semin får brons.

Redan idag är bandy-VM roligt. Men det går nog att göra försöka göra det ännu mer spännande.